İngilizce Mütercim ve Tercümanlık Lisans Programı'mız İle İlgili Sık Sorulan Sorular


BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ


İNSAN VE TOPLUM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ


İNGİLİZCE MÜTERCİM VE TERCÜMANLIK BÖLÜMÜ


2023-2024 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI


 


SIK SORULAN SORULAR


1.     Üniversiteye kayıt yaptırmak isteyen yabancı uyruklu adayların kaydı hangi esaslara göre yapılır?

28/12/2006 tarihli ve 26390 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarının Yurtdışındaki Kapsama Dâhil Yükseköğretim Kurumlarıyla Ortak Eğitim ve Öğretim Programları Tesisi Hakkında Yönetmelik ile diğer mevzuat hükümlerine ve Senato kararlarına göre yapılır.


2.   Yabancı dil hazırlık programı zorunlu mudur?

Programın öğretim dilinde bir yıl süreli zorunlu Hazırlık Programı uygulanır, programın sonunda ilgili dilde yeterlik sınavını başaranların doğrudan birinci sınıfa kayıtları yapılır. Hazırlık sınıfı, öğretim süresi sütununda gösterilen yıllara dahil değildir. İlgili dil için Üniversitece kabul edilen; a) Ulusal ve/veya Uluslararası yabancı dil sınavlarının birinden yine Üniversitece belirlenen düzeyde başarılı olduğunu belgeleyen, b) Üniversitece öğretim yılı başında yapılacak ilgili dilde yeterlik sınavında başarılı olanlar doğrudan birinci sınıfa alınırlar.


3. Hazırlık sınıfını geçmek için verilen azami süre nedir?

Bu programa kayıt yaptıran ve yabancı dil hazırlık sınıfına devam etmesine rağmen hazırlık sınıfını iki yıl içinde başarıyla tamamlayamayan öğrencilerin programdan ilişiği kesilir.


4.     Hazırlık sınıfını azami sürede geçemeyip program ile ilişiği kesilen öğrenciler başka bir programa kayıt yaptırabilirler mi?

Hazırlık sınıfında başarısız olarak programdan ilişiği kesilen öğrenciler, varsa kendi yükseköğretim kurumlarında öğretim dili Türkçe olan eşdeğer bir programa kayıt yaptırabilirler. Ancak bu öğrenciler, talep etmeleri durumunda Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı tarafından bir defaya mahsus olmak üzere kayıt yaptırdığı yıl itibarıyla, öğrencinin YKS puanlarından ilgili olan puanı, yerleştirileceği programa kayıt yaptırmak için aranan taban puanından düşük olmaması şartıyla öğretim dili Türkçe olan programlardan birine merkezî olarak yerleştirilebilirler.


5.     Programı kaç sene içinde tamamlamazsam ilişiğim kesilir?

Öğrenciler bir yıl süreli yabancı dil hazırlık sınıfı hariç, kayıt oldukları programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmadan öğrenim süresi dört yıl olan lisans programlarını azami yedi yıl içinde tamamlamak zorundadırlar. Hazırlık eğitim süresi azami iki yıldır.


6.     Bir dönem kaydımı yenilemedim, program ile ilişiğim kesilir mi?

Azami süreler içinde katkı payı veya öğrenim ücretinin ödenmemesi ile kayıt yenilenmemesi nedeniyle öğrencilerin ilişikleri kesilmez. Ancak Senatonun kararı ve Yükseköğretim Kurulunun onayı ile dört yıl üst üste katkı payı veya öğrenim ücretinin ödenmemesi ile kayıt yenilenmemesi nedeniyle öğrencilerin ilişikleri kesilebilir.


7.     Bütün derslerimi başarılı şekilde tamamlamama rağmen, AGNO şartlarını sağlayamadığım için mezuniyet hakkı kazanamazsam ne yapabilirim?

Kayıtlı olduğu diploma programından mezun olmak için gerekli bütün derslerden geçer not aldıkları halde mezuniyet için gerekli AGNO şartını sağlayamamaları nedeniyle ilişikleri kesilme durumuna gelen son dönem öğrencilerine not ortalamalarını yükseltmek üzere diledikleri derslerden sınırsız sınav hakkı tanınır. Bunlardan uygulamalı, uygulaması olan ve daha önce alınmamış dersler dışındaki derslere devam şartı aranmaz.


8.     Değişim programında geçirdiğim süre öğrenim süresine dâhil midir?

Değişim programları kapsamında yurt içi veya yurt dışı yükseköğretim kurumlarında geçirilen yarıyıllar öğrenim süresine dâhildir.


9.     Öğrenim süresi boyunca katkı payı ödeyecek miyim?

Diploma programlarının hazırlık sınıfı eğitimi hariç olmak üzere, dört yıllık lisans programlarından bu süre sonunda mezun olamayan öğrencilerden, ilgili dönem için öngörülen katkı payı ve öğrenim ücreti alınır. Çift ana dal programında kayıtlı olan öğrencilerden ise diploma programının öğrenim süresi ve ilave bir yıl sonunda bu madde hükümlerine göre katkı payı alınır.


10.  Kaydımı sildirirsem katkı payımı geri alabilir miyim?

Kayıt yaptırıp kendi isteği ile kaydını sildiren öğrencilerin katkı payı/öğrenim ücreti geri ödenmez.


11.  Mezun olabilmek için toplam kaç AKTS biriktirmeliyim?

Öğretim planları; lisans düzeyi için 30’ar AKTS kredilik yarıyıllar halinde toplam 240 AKTS kredisi olacak şekilde düzenlenir. Zorunlu hâllerde her bir yarıyıldaki AKTS kredi miktarı Senato tarafından ayrıca belirlenebilir. Öğretim planlarında seçimlik derslerin oranı, mezuniyet için alınması gerekli toplam AKTS kredisinin en az %25’ini oluşturacak biçimde Senato tarafından belirlenir. Öğretim planlarında sosyal içerikli derslere de yer verilir.


12.  Kayıt yenileme nasıl yapılır?

Kayıt yenileme işlemleri Senato tarafından belirlenen esaslar çerçevesinde öğrenci bilgi sistemi üzerinden yapılır.


13.  Kayıt tarihlerini kaçırırsam ne olur?

Akademik takvimde belirtilen tarihlerde kaydını yenileyemeyen öğrenci, mazereti ilgili yönetim kurulunca kabul edilmek kaydıyla, ders ekle/sil tarihlerinde ders seçimi yaparak kaydını yenileyebilir. Bu süre içinde de kaydını yenilemeyen öğrenci o yarıyıl kaydını yenilememiş sayılır. Bu şekilde kaybedilen süre eğitim-öğretim süresinden sayılır.

 

14.  Dönem içinde ders ekleme çıkarma yapabilir miyim?

Öğrenci, kayıt yenileme süresini takip eden ve akademik takvimde belirtilen ders ekle/sil tarihlerinde danışmanın onayı ile yeni ders seçebilir veya seçtiği dersi bırakabilir.


15.  Değişim programlarından yararlanabilir miyim?

Üniversite ile diğer üniversiteler arasında yapılan ikili anlaşmalar ve Socrates/Erasmus, Mevlana ve Farabi gibi öğrenci değişim programları çerçevesinde, bu üniversitelere bir veya iki yarıyıl süreyle öğrenci gönderilebilir.


16.  Ön koşul dersi nedir?

Ön koşul dersi, öğrencinin ön koşullu derse kaydını yaptırması için, başarılmış olmak zorunda olduğu derstir. Ön koşul olarak belirtilen derslerden başarılı sayılabilmek için öğretim planında farklı bir harf notu belirtilmedikçe en az (DD) harf notu almak yeterlidir.


17.  Ders alma işlemi nasıl yapılır?

Öğrenci bilgi sistemi aracılığıyla yapılır. Öğrenci, süresi içinde usulüne uygun olarak kayıt yaptırmadığı derslere devam edemez ve bu derslerin sınavına giremez, girse de notu iptal edilir.


18.  Üst yarıyıldan ders alabilir miyim?

AGNO’su 3,00’dan az olan öğrenciler üst yarıyıllardan ders alamazlar.


19.  Almak istediğim derslerin saatleri çakışırsa ne yapabilirim?

Öğrenci çakışan derse kayıt olamaz. Ancak öğrenci çakışan dersi, eşdeğer olduğu program tarafından kabul edilmiş bir ders olmak şartı ile öncelikle kayıtlı bulunduğu fakültenin diğer programlarından, ilgili bölüm başkanlığının önerisi ve ilgili yönetim kurulu kararı ile alabilir.


20.  Dersler, AKTS, ders Seçimi vb. konularla ile ilgili yaşadığım sorunlarda öncelikli olarak kime ulaşmalıyım?

Öncelikli olarak akademik danışman hocanıza ulaşmanız gerekmektedir.


21.  Başarısız olduğum ders programdan kaldırılırsa mezun olamaz mıyım?

Programdan kaldırılan ve yerine yeni bir ders konulmayan herhangi bir dersten başarısız olan öğrenci bu dersten muaftır. Eksik kalan kredi varsa, almadığı diğer derslerden kredisini tamamlar.


22.  Derslere devam mecburiyeti var mı?

Öğrenciler, kayıt oldukları dersler ile devamsız oldukları derslerin teorik kısmına en az %70, uygulama, laboratuvar, atölye ve stüdyo çalışmalarının ise %80’ine katılmak zorundadır.


23.  Devam şartını karşıladığım dersi geçemediğim için tekrar alırsam derse devam mecburiyetim var mıdır?

Bir dersin devam şartını bir kez yerine getiren öğrencilerin bu dersi tekrar almaları durumunda ilgili bölümün teklifi ve ilgili yönetim kurulu kararı ile derse devam etme koşulu aranabilir. Teorisi olmayan uygulamalı derslerde devam şartı aranır.


24.  Devamsızlıktan sayılmayan mazeretler nelerdir?

Sportif, kültürel ve bilimsel faaliyetler gibi alanlarda Üniversiteyi temsilen görevlendirilen öğrenciler, görevli oldukları sürece izinli sayılır. Raporlu olunan süre devamsızlıktan sayılır.


25.  Dikey geçişle gelirsem eğitim dili kısmen ya da tamamen İngilizce olan programlara doğrudan başlayabilir miyim?

Öğrencinin, kısmen veya tamamen yabancı dilde öğretim yapılan programlara başlayabilmesi için Bursa Teknik Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Yabancı Dil Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği hükümlerindeki dil yeterliliği şartlarını sağlaması veya yabancı dil hazırlık sınıfına devam ederek başarılı olması gerekir.


26.  İntibak ve ders sayımı nasıl yapılır?

Daha önce bir yükseköğretim programında tam zamanlı öğrenci olarak kayıtlı olan ve ÖSYM tarafından yapılan yerleştirme sonucu Üniversiteye kayıt yaptıran öğrenciler, almış oldukları derslerden saydırma isteğinde bulunabilir. Bunun için, kayıt yenileme tarihlerinden itibaren on beş gün içinde, dilekçe, not döküm belgesi ve ders içerikleri ile birlikte ilgili bölüm başkanlığına başvuru yapılır. Daha önceki yükseköğretim kurumunda başarmış oldukları ve eşdeğerliği ilgili yönetim kurulu tarafından kabul edilen derslerden daha önce almış oldukları başarı notları, Senatonun belirleyeceği esaslara göre dönüştürülür. Bu derslerden her yarıyılda 30 AKTS ders seçeceği varsayılarak sayılan veya intibak edilen derslerin tekabül ettiği yarıyıl/yıl sayısı hesaplanır ve öğrencinin intibak ettirileceği yarıyıl/yıl belirlenir. Bu süre azami süreden düşülür ve öğrenci programın kalan derslerini kalan zaman içerisinde tamamlar.


27.  Sınavlar hep yazılı şeklinde mi yapılır?

Sınavlar; yazılı, sözlü, uygulamalı veya bunların kombinasyonları şeklinde yapılabilir. Sınavların nasıl yapılacağı, dersi veren öğretim elemanı tarafından yarıyılın ilk on beş günü içerisinde öğrenci bilgi sistemine girilir. Ara sınav programları ilgili bölüm başkanlığınca sınavın tarihi, şekli, saati ve yeri belirtilerek hazırlanır ve sınavların başlamasından en az on beş gün önce ilân edilir.


28.  Mazeret sınavı nedir?

Mazeret sınavı; ara sınav şartlarını ilgili yönetim kurulunun kabul edeceği haklı ve geçerli bir nedenle yerine getiremeyen öğrenciler için ilgili yönetim kurulu kararı ile mazeret sınavı yapılabilir. Bir dersin mazeret sınavına giremeyen öğrenciye aynı ders için yeni bir mazeret sınavı hakkı verilmez. Yarıyıl sonu sınavlarının mazereti yoktur.


29.  Her ders için yarıyıl sonu sınavı yapılır mı?

Yarıyıl sonu sınavı; proje ve laboratuvar dersleri gibi niteliği gereği yazılı sınav gerektirmediği ilgili yönetim kurulu tarafından belirlenen dersler dışında tüm dersler için yarıyıl sonu sınavı yapılır. Yarıyıl sonu sınavları akademik takvimde belirlenen tarihlerde yapılır ve öğrenci bilgi sistemine girilerek ilan edilir. Yarıyıl sonu sınavının başarı notuna katkısı %40’tan az, %60’tan fazla olamaz. Seminer, bitirme çalışması, proje ve tasarım dersleri gibi derslerde ve diğer özel durumlarda ilgili fakülte kurul kararı ile bu oranlar %25’ ten az ve %75’ ten fazla olmayacak şekilde değiştirilebilir.


30.  Tek ders sınavı nedir?

Tek ders sınavı; mezun olmak üzere tek dersi kalmış, bu dersin devam şartını yerine getirmiş, varsa katkı payını/öğrenim ücretini yatırmış ve AGNO’su en az 2,00 olan öğrencilere başarısız oldukları ders için bir eğitim-öğretim yılında sadece bir defaya mahsus olmak üzere tek ders sınav hakkı verilir. Tek ders sınavları akademik takvimde belirtilen tarihlerde yapılır. Tek ders sınavında alınan harf notu dersin yarıyıl başarı notudur. Tek ders sınavına giremeyen öğrenciye mazeret sınavı hakkı verilmez.


31.  Tekrarladığım derste sınav tarihine bakılmaksızın yüksek olan not mu geçerlidir?

Tekrarlanan derslerde alınan en son not geçerlidir.

 

32.  Hangi harfler geçer nottur?

Bir dersten AA, BA, BB, CB veya CC notlarından birini almış olan bir öğrenci o dersi başarmış sayılır.


33.  Bir dersten DC ya da DD notu alırsam o dersi geçmiş sayılır mıyım?

Bir dersten DC veya DD alan bir öğrenci en az 2,00 AGNO’ya erişmiş olmak koşulu ile o dersi şartlı başarmış sayılır.


34.  Kaldığım dersi birkaç dönem sonra alabilir miyim?

Öğrenciler (FF), (FD) notu ile (K), (İZ) ve (D) işareti aldıkları zorunlu dersleri, ilk açıldığı yarıyılda almak zorundadır. Öğrenciler (FF), (FD) notu ile (K), (İZ) ve (D) işareti aldıkları seçmeli dersleri ilk açıldığında tekrarlar veya yerine başka seçmeli dersleri alabilirler.


35.  Mezuniyet için akademik genel not ortalamasının en az kaç olması gerekir?

Öğrencinin kayıtlı olduğu bölümden mezun olabilmesi için, ilgili öğretim planında yer alan tüm dersleri başarı ile tamamlamış olması ve AGNO’sunun en az 2,00 olması gerekir.


36.  İngilizce Mütercim ve Tercümanlık Bölümü’yle Erasmus anlaşması olan programlar var mı?

Macaristan’daki Nyiregyhazı Egyetem Üniversitesi’yle Erasmus anlaşması olup dört kişilik kontenjana sahiptir.


37.  Okulda ikinci yabancı dil öğrenme şansım var mı?

Çoğu mütercim tercümanlık bölümünden farklı olarak Bursa Teknik Üniversitesi İngilizce Mütercim ve Tercümanlık Bölümü öğrencilerine zorunlu Almanca dersi sunuyor. Öğrenciler mezun olana kadar 7 yarıyıl ve haftada 4 saat olmak üzere Almanca eğitimi alırlar.


38.  4 yıl boyunca alacağım dersler nelerdir?

Bölümde göreceğiniz derslere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz: https://itbf.btu.edu.tr/tr/imtb/duyuru/detay/44172/i%CC%87ngilizce-m%C3%BCtercim-ve-terc%C3%BCmanl%C4%B1k-lisans-program%C4%B1-ders-%C3%B6%C4%9Fretim-program%C4%B1


39.  İngilizce Mütercim ve Tercümanlık Bölümü’nde staj zorunlu mudur?

Öğrenciler 7. yarıyılın tamamında “İşletmede Mesleki Eğitim Programı” kapsamında zorunlu stajlarını çeşitli kurum ve kuruluşlarda çeviri, mütercim ve tercümanlık üzerine yapmak zorundadırlar. Bu kurumlar arasında bakanlıklar, tercüme büroları, televizyon kanalları, yayınevleri, elçilik ve konsolosluklar, fabrikalar ve spor kulüpleri gibi birçok kurum ve kuruluş vardır.


40.  Mezun olduktan sonra hangi sektörlerde çalışabilirim?

Çeviri bürolarında, turizm-haber ve medya ajansları, çeşitli alanlarda hizmet veren ulusal ve uluslararası şirketler, yayınevleri, bankalar, bakanlıklar, konsolosluklar, dış ticaret firmaları, sağlık turizmi yapan kuruluşlar ve bu gibi çok çeşitli sektörel alanlarda görev yapabilirsiniz. 

25 Temmuz 2023