Çocuk ve Gençlerde Dijital Bağımlılıklar
Yazı Fontu
EYUDER Bursa Şubesi tarafından gerçekleşen çalıştayda üniversitemiz Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gazanfer ANLI, “Çocuk ve Gençlerde Dijital Bağımlılıklar” konulu bir sunum gerçekleştirdi.
Anlı öncelikle internet bağımlılığı tanı ölçütlerini açıklayarak salondaki eğitimcilerden bu ölçütlerden hangilerine uyduklarını tespit etmelerini istedi. Daha sonra alan yazında, özellikle küçük yaşlarda yoğun bir biçimde ekrana maruz kalan çocuklarda otizm, düşük düzeyde iletişim, ince motor, sorun çözme, kişisel ve sosyal becerilerde gelişim gecikmesi riskinin bulunduğunu güncel yayınlardan örnekler vererek anlattı.
Müdahale çalışmalarından da bahseden Anlı, daha sonra öğrencilerdeki teknolojik bağımlılıklar konusunda öğretmen görüşlerini içeren bir yayından seçme görüşler sunarak salonda bulunan eğitimcilere aktardı. Daha sonra baş etme yolları ve önerilerde bulunan Anlı, çocuklarda teknolojik araçların onları susturmak, yemek yedirmek, ödüllendirme aracı olarak kullanılmaması gerektiğini, ailelerin teknoloji hakkında çocuklara bilgilendirmeler yapılarak ve kontrollü bir biçimde onlara sunmalarının önemini aktardı. Eline telefon, tablet vb. verilip onunla baş başa bırakılan çocukların hangi içeriğe maruz kalacağını bilmediğimiz için, bu durumun tehlikeli sonuçları olabileceği konusunda uyararak kontrol vurgusu yaptı. Son olarak, sevgi ve iletişimin en önemli mefhumlar olduğunu vurgulayan Anlı, özellikle küçük yaşlarda kurulacak bağ ve iletişimin birçok sorunda önleyici bir etkisi olacağını, sonraki yıllarda, bilhassa ergenlikte yaşanacak muhtemel problemlerin de önüne geçeceğini belirterek sunumunu tamamladı.
16 Ekim 2023