Bursa Teknik Üniversitesi 2023 Mezunlarını Uğurladı
Yazı Fontu


Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) 2022 - 2023 Akademik Yılı Mezuniyet Töreni gerçekleştirildi. BTÜ’nün yeni mezun öğrencilerini uğurladığı mezuniyet töreni Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, Yıldırım İlçe Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, Yıldırım İlçe Kaymakamı Metin Esen, öğrenciler, aileleri,  akademik ve idari personelin katılımlarıyla BTÜ Mimar Sinan Yerleşkesinde gerçekleşti.


Program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Mezuniyet töreninin açılış konuşmasını Rektör Çağlar yaptı. Konuşmasına mezuniyet günlerinin gençlerin hayatları için yeni bir dönüm noktası olduğunu söyleyerek başlayan Çağlar şu ifadeleri kullandı: “Mezunlarımızın her birini yeni hayatlara, yeni yolculuklara uğurluyoruz. Onlar, Ülkemizin kalkınmasına, milli teknoloji hamlesine katkı sağlayacaklar. Ve inanıyoruz ki Türkiye Yüzyılı, onlarla daha da güçlü inşa edilecek. Bizler mezunlarımıza güveniyoruz. Çünkü onlar, Üniversitemizden aldıkları bilgi, donanım ve tecrübe aktarımı ile hayata çok iyi hazırlandılar. İngilizce hazırlık sınıfları, yüksek donanımlı laboratuvar ve atölyeler, girişimcilik eğitimleri, iş dünyası ve sektörlerle iç içe uygulamalı eğitim sistemiz ile gençlerimiz, hayata bir adım önde başlıyorlar." 


Bursa Teknik Üniversitesi mezunlarını öne çıkaran en önemli özelliklerden birinin İşletmede Mesleki Eğitim Programı olduğunu vurgulayan Rektör Çağlar konuşmasına şöyle devam etti: “İMEP modelinde öğrencilerimiz son sınıfa geldiklerinde sektörün öncü kurumlarında tam zamanlı çalışarak iş tecrübesi kazanıyorlar. Öğrencilerimiz, bu deneyimleri ile iş dünyasında öne çıkıyor. Mezunlarımızın %70’inden fazlası ilk 6 ayda istihdam ediliyor. Hatta birçok öğrencimiz henüz mezun olmadan iş teklifleri alıyor. Özetle diyoruz ki; Siz değerli öğrencilerimiz, diğer üniversite mezunlarına göre hayata “bir adım önde” başlıyorsunuz. Tabii ki bu model, iş dünyası ile üniversitemizin iş birliğinin bir sonucu. Şu anda aramızda bulunan iş dünyasının kıymetli yöneticilerine verdikleri destekler için çok teşekkür ediyorum."


Üniversite ve sanayi işbirliğini önemsediklerini de vurgulayan Çağlar, sanayi ile ortak çok sayıda projeyi yürüttüklerinin altını çizdi. Rektör Çağlar, “Genç bir üniversite olarak BTÜ, devlet üniversiteleri arasında AR-GE’ye bütçesinden en çok pay ayıran ikinci üniversite, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca uygulanan TÜBİTAK-2244 Sanayi Doktora Programına kabul gören pek çok projesi ile Türkiye birinciliğini elde eden üniversite oldu. Times Higher Education (THE) endeksi Eğitim Kalitesi Kategorisinde dünyadaki üniversiteler arasında ilk 300’e girdik.” ifadelerini kullandı.


Mezunlarımızla Gurur Duyuyoruz

Rektör Çağlar konuşmasında bu yıl BTÜ’nün 8’inci mezunlarını verdiğini bildirdi. Bu yıl mezun olan öğrenci sayısının 1200 olduğunu da dile getiren Çağlar, BTÜ’lü mezunlar ile gurur duyduğunu söyledi.


BTÜ personeli ve öğrenci ailelerine de konuşmasında yer veren Rektör Çağlar: “Sizlerin hayata hazırlanmasında elbette ki akademisyenlerimiz ve idari personelimiz çok önemli rol oynuyor. Tüm personelimize sizlerin yetişmesine verdikleri katkılardan dolayı hepinizin huzurunda şükranlarımı sunuyorum. Tabii ki fedakârca evlatlarının her zaman yanında olan maddi ve manevi desteğini esirgemeyen, mezunlarımızın çok kıymetli ailelerine huzurlarınızda teşekkür ediyor, tüm kalbimle kutluyorum. Çocuklarınızın daha nice mutlu günlerini görmenizi Allah’tan niyaz ediyorum.” dedi.


Eğitim Bitmeyen Bir Süreç

BTÜ Rektörü Çağlar konuşmasının son bölümünü mezun öğrencilere ayırdı. Mezunlara her zaman kendilerini geliştirmelerini ve öğrenmeye devam etmelerini tavsiye eden Rektör Çağlar, mezunların iş dünyasındaki başarı haberlerinizi almaktan mutluluk duyacaklarını ifade ederek konuşmasını şu sözleriyle sonlandırdı:

“Sevgili Gençler, geleneklerimiz, milli ve manevi değerlerimiz rehberiniz olsun. Dijital dünyayı mutlaka kullanın ama fayda odaklı kullanın, bilgileri filtreleyin. Zamanı iyi yönetin çünkü yeri doldurulamayacak tek şey zaman. Başarıyı mutlulukla eşleştirmeyin. Başarısızlıklardan da ders çıkarmayı, deneyim kazanmayı bilin. Merak, sabır, azim ve coşku hayatınızdan eksik olmasın. Hayat yolculuğunuzda ve iş yaşamınızda merak etmekten ve azimle çalışmaktan asla vazgeçmeyin. Güzel ve faydalı şeyler yapma heyecanınızı hiç kaybetmeyin. Doğruluktan asla ayrılmayın. Yolunuz, bahtınız açık olsun. Allah’a emanet olun.”


Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanı Alinur Aktaş: Bursa Gibi Bir Şehirden ve Yenilikçi Bir Üniversiteden Mezun Oldunuz

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş konuşmasında şu ifadelere yer verdi:


"Buradan sevgilerimi iletmek istiyorum. Ben 19 yıldır belediye başkanıyım. Böyle mezuniyet törenlerine çok katıldım. Bir kere çok mutlu olduğunuzu çok heyecanlı olduğunuzu tahmin ediyorum. Türkiye'de üniversite sayısı çok azdı, bugün şükürler olsun 209 tane üniversite ve  yüzlerce fakülte binlerce milyonlarca üniversite mezunu var. Aslında bu bir zenginliktir. Değerli kardeşlerim bunları asla moralinizi bozmak için söylemiyorum.


Kesinlikle üniversite mezunu olunmasının şart olduğunu düşünenlerden biriyim. Bir kere artık hayata özgüvenle bakacaksınız. Zor, sıkıntılı ama gerçekten gelişime çok açık bir ülkede yaşıyoruz ve sizler Bursa gibi bir şehirde Türkiye'nin 4 büyük ili, bir sanayi şehrinden ve böyle genç, yenilikçi bir üniversitede okuduğunuz ve mezun oldunuz.


Bu sıkıntıların aşılabilmesi adına da lütfen ama lütfen büyük bir gayreti ortaya koymanız gerektiğini unutmayın. Burada hatıralarınız oldu, hocalarla tartışmalarınız oldu, ev arkadaşlarına belki okul arkadaşlarınızla kavgalarınız oldu.


Ama ben kendime bakıyorum. Ben 1993 mezunuyum. Aranan tam 30 sene geçmiş. Hepsi bitiyor kardeşlerim. O yüzden de bu aldığınız güçle kendinize güvenerek, ailenize güvenerek, şehrinize güvenerek ülkemize güvenerek lütfen geleceğe daha iyi bakmak zorundasınız ve kendinizi yetiştirmek için üzerine hep bir şeyler koymak zorundasınız. Hepinizin gözlerinizden öpüyor, hayırlı uğurlu olmasını diliyorum."


Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz: Ülkemizin Gelişimine Önemli Katkılar Sunacaksınız

Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz; "Hocalarımız, değerli velilerimiz, annelerimiz babalarımız ve bugün mezun olan kıymetli kardeşlerim sizleri öncelikle saygı ve sevgi ile selamlıyorum. Bursa Teknik Üniversitesi 2023 mezuniyet töreni hepiniz hoş geldiniz sefalar getirdiniz diyorum. Bölgemizin, ülkemizin ve dünyanın gelişimine inşallah önemli katkılar sunacaksınız. Ben bir kez daha Allah yolunuzu bahtınızı açık eylesin diyerek hepinizi Allah'a emanet ediyorum" diyerek sözlerine son verdi.


Fakültelerinde dereceye giren öğrencilere plaket takdimi ile devam edilen törende öğretim üyeleri ve mezun öğrenciler bölümler halinde sahne seremonisinde yerlerini aldılar. Bursa Teknik Üniversitesi 2023 mezuniyet töreni tüm mezunların coşku ve heyecanla eşlik ettiği kep atma ritüeli ile sona erdi.