Pedagojik Formasyon Eğitimi Hakkında Önemli Bir Hatırlatma !


29.12.2022 tarihli Yükseköğretim Genel Kurulu toplantısında alınan karar (Ek-1) gereği eğitim süreci içerisinde Pedagojik Formasyon eğitimi alma imkânı elde eden 2, 3 ve 4. Sınıf Sosyoloji Bölümü öğrencilerinin, bu kapsamda teorik pedagojik formasyon derslerini bu süreçte alabilmeleri mümkündür.


Ancak MEB bünyesinde “Öğretmenlik Uygulaması” dersini alabilmeleri konusunda bir engel bulunmaktadır. Şöyle ki; Millî Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulunun 20/02/2014 tarihli ve 9 sayılı kararı (Ek-2) ile Sosyoloji Bölümü öğrencilerinin Felsefe Grubu Öğretmeni olarak atanabilmeleri amacıyla Formasyon Eğitimi almaları için öngördüğü “En az 16 kredi Felsefe, 16 kredi Psikoloji ve 8 kredi Mantık” derslerinin tüm kredilerinin alınmış ve başarıyla tamamlanmış olması gerekmektedir.


Sosyoloji Bölümüne kayıtlı öğrencilerin MEB’in öngördüğü bu koşulları ancak 4. Sınıf/8. Yarıyıl sonunda tamamlayabiliyor oluşları dolayısıyla, MEB’de “Öğretmenlik Uygulaması” dersini normal 4 yıllık eğitim süreci içerisinde alabilmeleri mümkün değildir.


Bu nedenle Pedagojik Formasyon eğitimine başvuran ve teorik dersleri alan Sosyoloji Bölümü öğrencileri 4. Sınıfı/8. Yarıyılı bitirdikten sonra dilekçe ile mezuniyetlerini en az bir dönem uzatarak MEB’de “Öğretmenlik Uygulaması” dersini (öğretmenlik stajını) tamamlayıp diplomalarını ve Pedagojik Formasyon Sertifikalarını alabileceklerdir.


Pedagojik Formasyon eğitimine başvuran/devam eden öğrencilerimizin mezuniyetlerinin en az bir dönem uzayacağı hususunu göz önünde bulundurmaları gerektiğini öğrencilerimizin dikkatine sunuyoruz.


 


Ekler:    1- Yükseköğretim Genel Kurulunun 29.12.2022 tarihli kararı


             2- Millî Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulunun 20/02/2014 tarihli ve 9 sayılı kararı

25 Ekim 2023