Sosyoloji Bölümü Yüksek Lisans Öğrencimiz, Türk Dünyasında Kadın Olmak İsimli Kongrede Bildiri Sundu
Yazı Fontu

Bursa Teknik Üniversitesi, Sosyoloji bölümü yüksek lisans öğrencimiz Meltem Aladağ, Bursa Uludağ Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen uluslararası kongrede, “Gündelik Yaşam Perspektifinden Kadın ve Mekân: Gün Yapma’dan Gece Günlerine” isimli bir sunum yaptı.

“Türk Dünyasında Kadın Olmak” başlığıyla organize edilen uluslararası nitelikteki bu kongre, Türkiye’de kadınların milletvekili olarak seçme ve seçilme hakkının verildiği 5 Aralık 1934 tarihine binaen 5-6 Aralık 2022 tarihinde gerçekleştirildi. Farklı ülkelerden birçok akademisyen ve konuşmacının bildiri sunduğu kongreye Aladağ, Dr. Öğr. Üyesi Selda Adiloğlu danışmanlığında göçmen yoğun mahallelerden birisi durumunda olan Zafer Mahallesinde  gerçekleştirdiği saha araştırmalarından bir bölümle katıldı. Sunumunda araştırma bulgularından söz eden Aladağ, odaklandığı grup olan Arnavut topluluğunun Bursa gibi farklı göçmen gruplarıyla yoğun bir şehirde bile kültürel kimliklerini aradan geçen onca yıla rağmen muhafaza etmeyi sürdürdüklerini belirtti. 

Arnavut göçmenleri özelinde bilhassa kadınların daraltılmış mekânlarda gündelik hayatlarını çeşitli çözüm yolları üreterek sürdürmek zorunda bırakıldıklarını anlatan Aladağ, “Tezimin saha aşamasında, karşılaştığım bir kavram olan ‘gece günleri’nin Arnavut göçmeni kadınların kendi aralarında sürdürdüğü bir eğlence etkinliği olduğunu gördüm. Bu etkinliğin ardını aradığımda, Bursalı Arnavut göçmeni kadınların toplumsal cinsiyet baskısı nedeniyle mekânı özgürce kullanamamaları sorunuyla karşılaştım.” dedi. Kadınların daraltılmış alanlarda yaşıyor ve toplumsal cinsiyet baskısını deneyimliyor olmaları ise ona göre, bir yönüyle 1950’li ve 1960’lı yıllarda Zafer Mahallesi’ne gelen Arnavut topluluğunun halen geleneksel yaşam kültürünü/tarzını yeniden üretmelerine yol açmaktadır.

16 Aralık 2022