Bursa Bölge Kriminal Polis Laboratuvar Müdürlüğü Ziyareti
Yazı Fontu

Bursa Teknik Üniversitesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Melda Medine SUNAY tarafından Suç Sosyolojisi dersi kapsamında Bursa Polis Kriminal Laboratuvarına gezi düzenlenmiştir. Bugüne kadar kapılarını Kimya bölümü öğrencilerine açan birime ilk defa Sosyoloji bölümü öğrencileri kabul edilmiştir. Öğrenciler tarafından büyük ilgi gören gezide, her bir birimin sorumlusu emniyet personeli tarafından birimin faaliyeti hakkında bilgiler verilmiş ve mümkün olan birimlerde öğrencilere uygulama fırsatı da sunulmuştur. Geziden memnuniyetle dönen öğrencilerle, gezi sonrası okulda yapılan röportajda elde edilen öğrenci görüşleri aşağıdaki şekildedir.


Enfal Eken: Emniyet polisleri dışında suçları daha detaylı inceleyen bir kurum olduğunu gördüm. Biyolojik silah iz belge gibi suçların ayrı bölümlerde incelenmesi çok güzeldi. Uyuşturucu maddelerini tanıdık. Çok eğlenceli ve öğretici bir geziydi. Teşekkür ederim.


Embiya Metin: Birkaç yasaklı madde çeşidini gördük, sahte parayla gerçek para nasıl ayırt edilir bunu öğrendik faydalı bir gezi olduğunu düşünüyorum.


Emine Arslanhan: Suçun bir şekilde ortaya çıkaracağını ve suçlunun her zaman arkasında delil bırakacağını öğrendim.


Merve İğci: Açıkçası benim en çok ilgimi belge inceleme şube çekti. Günlük hayatta en sık karşılaşabilecek ve inandırılabilceğimiz dolandırıcılıkların, olayların bu kadar kolay ve titiz bir çalışmayla yürütüldüğünü bilmiyordum.


Şevval Erkol: Çok güzel ve etkileyiciydi. Kesinlikle görülmesi gereken bir yer yeni bilgiler öğrendik çok memnun kaldım.


Şükriye Beydar: Öncelikle suç aletinin incelenmesinin ve suçun ispatlanmasının hiç kolay olmadığını arkada bizim göremediğimiz uzun ve uğraştıcı bir süreç olduğunu gördüm. Suçun ispatlanmasının kolay olmadığını ancak suçlunun arkasında illaki bir iz bıraktığını ve izi gelişen teknoloji ile inceleyip suçlunun izine ulaşılabileceğini öğrendim.


Sümeyye Eren: Kriminal gezide dikkatimi çeken ilk şey erkek egemen bir meslek oluşuydu. Evet, kadın kriminologlarda vardı ama çoğunluğu erkeklerden oluşmaktaydı. Buda kriminolojinin mavi yakalı meslekler sınıfına girdiğini gösterir. Gezide dikkatimi çeken bir anlatım oldu belge bürosundaki memurun kullandığı suçlular her zaman bizden bir adım öndedir onlar yeni suçlar işler ve biz o suçu çözmek için yeni teknikler buluruz demesi oldu. Buradan hareketle suçun her zaman gelişmeyi ve teknolojiyi de beraber getirdiğini söyleyebiliriz. Bu tarz bir durumda toplum incelemeleri yaparken kriminoloji binalarını incelemek çok büyük ipucu olacaktır bizim için. Çünkü suç aletleri toplumun ileriye giderken geride bıraktıkları ayak izleri. Somutlaştırmak gerekirse sınır illerimizdeki kriminoloji binaları incelenirse kaçakçılığa ait alet edevat bulguları çoğunlukta olacaktır. Dolayısıyla suçun bölgesel analizi de kriminoloji biliminin yardımıyla gerçekleşecektir. Kriminoloji tarihi ve tanımıyla ilgili bilgi sahibi oldum. Ve Belki de en çok üzerinde düşündüğüm şey hiçbir suçun gizli kalmadığı, suçun beraberinde ifşasını da getirdiği oldu. Böyle bir gezi düzenlediği için hocamıza ve bizi kabul eden emniyet birimi personeline çok teşekkür ederim.

20 Aralık 2022