Türkiye'de Yeni Dindarlık Tipolojisi Kavramı Konuşuldu
Yazı Fontu

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Kritik ve Analitik Düşünme Topluluğu ve Sosyal Çalışmalar Topluluğu, ‘Dindarlık Tipolojisi’ başlıklı bir konferans düzenledi. BTÜ Yıldırım Bayezid Yerleşkesinde çok sayıda öğrencinin katılımıyla 13 Aralık’ta gerçekleşen konferansın konuğu Uludağ Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Vejdi Bilgin oldu.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi (İTBF) Dekanı Prof. Dr. Ahmet Zeki Ünal, Prof. Dr. Ahmet Zeki Ünal ve öğrenci toplulukları iş birliğiyle yapılan bu etkinliklerden mutluluk duyduklarını ifade etti.

Konferansa konuşmacı olarak davet edilen Prof. Dr. Vejdi Bilgin, konuşmasında Resmi din; Katolik Papanın ve kardinallerin ortaya koyduğu din anlayışına resmi din veya Almanya’da Lutheryan Kilisenin ortaya koyduğu din anlayışının resmi din denmesinden bahsetti. Prof. Dr. Vejdi Bilgin bunun İslam'da karşılığının olmamasından bahsetti. Resmi din İslam’a tercüme edilirken otantik din, kitabı din olarak tanımlanır. Kitabi din ile halk dini arasında zaman zaman çatışmaların meydana gelmesine değindi. Bunun üzerinden analizler yapılmaya çalışılıyordu. Günümüzde halk dini dediğimiz uygulamalar neredeyse hiç kalmadığını dile getirdi. Türkiye’de bazı sosyal bilimciler, sosyologlar geleneksel halk dininden uzaklaşmayı sekülerleşme olarak görülmesinden bahseden Bilgin, sekülerleşmenin iki temel nedeni olduğunu dile getirir. 1- Modern Tıbbın İlerlemesi 2- Diyanet İşleri Başkanlığı türbelerde yapılmaması gerekenleri hatırlatır. Prof. Dr. Vejdi Bilgin yeni dönemde Türkiye ve Batı’daki dindarlığı nasıl analiz ederiz sorularına yöneldi. Karşımıza çıkan analiz yöntemi kurumsal dindarlık ve öznel dindarlık şeklindeki ayrım olduğundan bahsetti.

Konferans sonunda Prof. Dr. Vejdi Bilgin, etkinliği takip eden  BTÜ’lü akademisyen ve öğrencilere teşekkürlerini iletti.

21 Aralık 2022