Osmanlı'dan Cumhuriyet'e Modernleşme Anlatıldı
Yazı Fontu
Bursa Teknik  Üniversitesi Kritik ve Analitik Düşünme Topluluğu ve Sosyal Çalışmalar topluluğunun katkılarıyla, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Modernleşme başlıklı bir konferans düzenlendi.
Bursa Teknik Üniversitesi Yıldırım Bayezid Yerleşkesi’nde çok sayıda öğrencinin katılımıyla, 21 Aralık‘ta gerçekleşen konferansın konuğu Bursa Teknik Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi (İTBF) Sosyoloji Bölümümüz Öğretim Görevlisi, Dr. Öğretim Üyesi Rıdvan Şimşek oldu. Etkinliğin açılış konuşmasını İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi (İTBF) Dekanı Prof. Dr. Ahmet Zeki Ünal gerçekleştirdi.
Konferansta konuşmacı olan Dr. Öğretim Üyesi Rıdvan Şimşek, öncelikle Batı'da ortaya çıkan modernleşme sürecinin tarihi ve toplumsal dinamiklerini anlattı. Batı tecrübesinin ürünü olan modernliğin Batı-dışı toplumlarda farklı dinamiklerin ürünü olduğunu vurguladı.  Sonrasında, Batı-dışı bir modernleşme girişimi  olarak Osmanlı'dan Cumhuriyet'e modernleşme çabalarının nasıl başladığını, aktörlerinin kimler olduğunu, modernleşme yaklaşımlarının ve ideolojilerinin neler olduğunu,  süreçlerin nasıl yaşandığını ve ekonomik, siyasal, sosyo-kültürel etkilerinin neler olduğunu anlattı. Dr. Öğretim Üyesi Rıdvan Şimşek, soru-cevap faslından sonra bu etkinliği düzenleyen Bursa Teknik Üniversitesi "Kritik ve Analitik Düşünme Topluluğu" ve "Sosyal Çalışmalar Topluluğu"na ve dinleyicilere teşekkür ederek konferansı bitirdi.
21 Aralık 2022