Engelli Girişimciliği ve İstihdamı konuşuldu.
Yazı Fontu
Fakültemiz Sosyoloji bölümü öğretim üyesi ve Engelli Öğrenci Birim Koordinatörü Doç.Dr. Melda Medine SUNAY Norm haberde Feridun Eyüpoğlu’nun konuğu oldu.
Engelli istihdamı ve engelli girişimciliğinin masaya yatırıldığı programda, Doç.Dr. Melda Medine SUNAY engelli haftasına ilişkin değerlendirmelerde de bulundu.
Ülkelerin kalkınması için girişimciliğe ihtiyaç duyulduğu, girişimciliğin engelli olsun veya olmasın tüm bireyler için açık bir alan olduğu vurgulandı. Engelli girişimciliğine destek olan kurum ve kuruluşların hangileri olduğuna ilişkin bilgi paylaşımında bulunuldu. Ticari bankaların verdiği kredilerin olduğu ancak kamu kurum ve kuruluşlarının verdiği karşılıksız hibelerin vatandaşlar için daha önemli olduğu ve engelli vatandaşlara yönelik ek desteklerden yararlanan vatandaşların örnek projelerine programda yer verildi.
Son yıllarda ülkemizde eğitim öğretim hayatında artan engelli birey sayısına paralel olarak, engelli istihdam sayısında görülen artışa dikkat çekildi. 4857 sayılı iş kanunu ve 657 sayılı devlet memurları kanununda yer alan zorunlu kota uygulamasının yerinde olduğu ancak ABD ve İngiltere gibi gelişmiş ülkelerin artık zorunlu kota uygulaması yerine “engelli girişimciliği” uygulamasına geçildiğine değinildi.
Üniversite öğrenimi gören öğrencilerin her geçen yıl artan varlığı sayesinde çeşitli meslek gruplarında ve iş sahalarında artık engelli işgörenlerin varlığına dikkat çekilerek programa son verildi.
16 Mayıs 2023