I. Bursa Uluslararası Ticaret ve Lojistik Sempozyumu Gerçekleştirildi


Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü tarafından I. Bursa Uluslararası Ticaret ve Lojistik Sempozyumu düzenlendi. Sempozyumda 12 farklı ülkeden 60’ı aşkın bilim insanın hazırladığı 60 bildiri sunulurken, lojistik alanında karşılaşılan sorunlar ve beklentiler ele alındı.


Yıldırım Bayezid Yerleşkesinde “Payitaht’tan Kültür Başkentine: Bursa" temasıyla düzenlenen sempozyumun açılış konuşmasını yapan BTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Beyhan Bayhan,  uluslararası ticaretin; ülkeye döviz girişi sağlanması, dünyaya satış yapıp daha fazla kazanç ede edilmesi bununla bağlantılı olarak istihdam artışı gibi yönlerde oldukça önem arz ettiğini söyledi. Bayhan, “Taşımaya ilişkin her türlü işlemi kapsayan lojistik ise kısaca her türlü ulaştırma süreçlerinin planlanması ve koordine edilmesidir. Bu halliyle de ticaretin ayrılmaz bir parçası, tüm sektörlerin bir alt sektörü olarak hizmet sağlayıcısıdır. Ben bir yapı ve deprem mühendisi olarak 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinden sonra lojistik süreçlerinin organize edilmesinin ve kaynakların uygun bir şekilde yerine ulaştırılmasının afet ve insan lojistiğinin ne kadar önemli olduğunu yakın bir zamanda tecrübe ettim. Dolayısıyla bu sempozyumun şehrimizde ve üniversitemizde gerçekleştirilmesinden dolayı çok mutluyum” dedi. 


‘Payitahttan Kültür Başkentine Bursa’

BTÜ Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü Başkanı ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Orhan Çağlayan ise sempozyumu, “Payitaht ’tan Kültür Başkentine: Bursa” temasıyla gerçekleştiriyor olmanın haklı gururun yaşadıklarını söyledi. Çağlayan, “Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümümüzü geliştirmeye, iyileştirmeye var gücümüzle devam ediyoruz. Son 1 yıl içerisinde ders planımızı, sektörün beklentileri ve bilimsel gelişmeler doğrultusunda güncelledik. Lisans ve lisansüstü eğitimlerimiz güçlenerek devam ediyor. Bugün gerçekleştirdiğimiz sempozyum gibi etkinliklere de imza atıyoruz” ifadelerini kullandı.


Sektörel Sorunlar Ele Alındı

Konuşmaların ardından sempozyumun açılış paneline geçildi. Prof. Dr. Orhan Çağlayan’ın başkanlığındaki açılış paneline; Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Lojistik Konseyi Başkanı Ersan Keleş, Uluslararası Nakliyeciler Derneği Başkan Yardımcısı Fatih Şener, Demiryolu  Taşımacıları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Onur Küçükakdere katıldı. DAP Bölge Başkanı Prof. Dr. Osman Demirdöğen ise panele çevrimiçi katılarak değerlendirmelerde bulundu. Açılış panelinde lojistik alanında karşılaşılan sorunlar, çözüm önerileri, Türkiye’de uluslararası ticaret ve lojistiğin yeri, demiryolu ve karayolundaki fırsat ve sorunlar, afet durumunda lojistik için alternatif yollar gibi konular paylaşıldı.


Sempozyum süresince 12 farklı ülkeden 60’ı aşkın bilim insanın hazırladığı 60 bildiri sunuldu. Bildiriler Türkçe, İngilizce ve Rusça olarak, yüz yüze ve çevrimiçi paylaşıldı. Kapanış oturumunun ardından sempozyumun genel değerlendirmesi yapıldı.

04 Aralık 2023