Bölüm Başkanının Mesajı

Uluslararası rekabetin her geçen gün arttığı günümüzde, işletmeler gelişen dünya ticaretinden pay alabilme ve farklı pazarların sunduğu imkânlardan yararlanabilme adına uluslararası alanda pazar paylarını arttırmaya çalışmaktadır. Tekstil, otomotiv, gıda, kimya gibi sayısını arttırılabilecek hemen hemen her sektörde işletmeler ürettikleri malları kendi ülkeleri dışında diğer ülkelerdeki alıcılara sunmayı ve uluslararası ticaret yapmayı hedeflemektedir.

Uluslararası ticaret, doğası gereği ülke içinde yapılan ticaretten pek çok açıdan farklılıklar göstermekte, zorluklar içermektedir. Tarafların farklı ülkelerde bulunmasından kaynaklanan dil ve mevzuat farklılıkları, kültür farklılıkları, kullanılan belgelerin farklılıkları ve kültürel uyum bunların başında gelmektedir. Bu yönüyle uluslararası ticaret uzmanlık gerektiren bir alandır. Bu nedenle haklı olarak şirketler uluslararası ticaret bilgisine sahip, mevzuatlara ve iş süreçlerine hakim kalifiye işgücünü tercih etmektedir.

Lojistik, bir ürünün tedarikçinin tedarikçisinden müşterinin müşterisine kadar olan nakliye, depolama, gümrükleme, ambalajlama, dağıtım gibi pek çok hizmeti içeren kapsamıyla, üretim öncesinden başlayan, üretim sonrası dağıtımı ve hatta satış sonrası süreçlerde titizlikle planlanması, nitelikli bir vizyonla sürdürülmesi gereken bir süreçtir. Dolayısıyla lojistik de tıpkı uluslararası ticaret gibi özel uzmanlık gerektiren, kalifiye işgücünü zorunlu kılan bir uzmanlık alanıdır.

Bursa Teknik Üniversitesi “Uluslararası Ticaret ve Lojistik” Bölümü, alanında sektöre nitelikli işgücü yetiştirmeyi hedeflemektedir. Bu kapsamda, güçlü dinamik bir teorik eğitim planı oluşturmuş, öğrenilen bilgilerin uygulamalı eğitimle pekiştirilmesi ve sahaya tatbik edilmesini benimsemiştir. Bu doğrultuda öğrencilerin, eğitim süresince iki ayrı yaz stajı ve bir dönem “Sektörel Eğitim Programı” ile sektörü tanıyarak ve iş tecrübesine sahip olarak mezun olabilecekleri bir eğitim öğretim süreci var edilmiştir.

Öğrenci odaklı bölümümüzde öğrencilerimizin topluluklar üzerinden sosyal yönü güçlü bireyler olmasına, sektör temsilcilerinin tecrübelerinden ilk ağızdan istifade edebilmelerine gayret gösterilmekte, sürekli eğitim ve dış ilişkiler ofisi bünyesinde kendilerini geliştirmelerine fırsat sunulmakta, Erasmus gibi programlarla yurt dışı deneyim kazanmalarına beraberinde Çift Anadal ve Yandal programlarıyla aynı anda birden fazla programdan mezun olabilmelerine imkân verilmektedir.  

Türkiye’nin en önemli sanayi kentlerinden biri olan Bursa’da kariyerine “Uluslararası Ticaret ve Lojistik” alanında yön vermek isteyen tüm öğrencilerimizi, Türkiye’nin bir numaralı UTL bölümüne heyecan ve gururla bekliyoruz…


Prof. Dr. Orhan ÇAĞLAYAN

Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölüm Başkanı