Bölüm Başkanının Mesajı

 

Uluslararası rekabetin her geçen gün arttığı günümüzde, işletmeler uluslararası alanda Pazar paylarını arttırmaya çalışmaktadırlar. Tekstil, otomotiv, gıda, kimya gibi sayısını arttıracağımız hemen hemen her sektörde işletmeler ürettikleri malları kendi ülkeleri dışında diğer ülkelerdeki alıcılara sunmayı ve uluslararası ticaret yapmayı hedeflemektedirler.

Uluslararası ticaret, doğası gereği ülke içinde yapılan ticaretten pek çok açıdan farklılıklar göstermektedir. Tarafların farklı ülkelerde bulunmasından kaynaklanan dil ve mevzuat farklılıkları, kültür farklılıkları, kullanılan belgelerin farklılıkları bunların başında gelmektedir. Bu yönüyle uluslararası ticaret uzmanlık gerektiren bir alandır. İşletmeler uluslararası ticaret bilgisine sahip, mevzuatlara ve iş süreçlerine hakim kalifiye işgücünü tercih eder hale gelmiştir.

Lojistik, son dönemlerin en önemli olgularından biri haline gelmiştir. Bir ürünün ilk üreticiden son tüketiciye kadar olan nakliye, depolama, gümrükleme, ambalajlama, dağıtım gibi pek çok hizmeti içeren lojistik, işletmelerin üretim öncesinden başlayan, üretim sonrası dağıtımı ve hatta satış sonrası aşamaları da kapsayan süreçlerde hep varolan ve titizlikle planlanması gereken bir süreç olarak tanımlanabilir. Bu noktada lojistik de tıpkı uluslararası ticaret gibi uzmanlık gerektiren bir alan olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bursa Teknik Üniversitesi “Uluslararası Ticaret ve Lojistik” Bölümü, alanında sektöre nitelikli işgücü yetiştirmeyi hedeflemektedir. Bu kapsamda, teorik eğitimin yanında uygulamalı eğitimi de benimsemektedir. Öğrencilerin, eğitim süresince iki ayrı yaz stajı ve bir dönem “Sektörel Eğitim Programı” ile sektörü tanıyarak ve iş tecrübesine sahip olarak mezun olmaları amaçlanmaktadır.

Türkiye’nin en önemli sanayi kentlerinden biri olan Bursa’da kariyerine “Uluslararası Ticaret ve Lojistik” alanında yön vermek isteyen tüm öğrencilerimizi bekliyoruz…

 

Prof. Dr. Orhan ÇAĞLAYAN

Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölüm Başkanı