Gelenekten Geleceğe Sosyoekonomik Yönüyle Ahilik ve Bursa Konferansı Gerçekleşti

Ahilik Haftası kutlamaları kapsamında, Bursa Teknik Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Orhan ÇAĞLAYAN tarafından “Gelenekten Geleceğe Sosyoekonomik Yönüyle Ahilik ve Bursa: Tespitler, Öneriler” başlıklı konferans etkinliği gerçekleştirildi.

İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hilal YILDIRIR KESER, Bursa Esnaf ve Sanatkâr Odaları Birliği Başkanı Fahrettin BİLGİT, Bursa Ticaret İl Müdürü İsmail ASLANLAR, Yıldırım Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin BURAN, Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Genel Sekreteri Rafiz VATANSEVER, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanımız Mehmet ERMAN, Mehmet Kemal Coşkunöz Lisesi öğrencileri, fakültemiz dekan yardımcısı hocalarımız, yine İTBF'nin değerli akademik ve idari personelinin katıldığı konferansta şu tespitler paylaşıldı:

Kadim başkent Bursa, fethinden başkent oluşuna ve günümüze kadar Ahilik’ten bağımsız düşünülemez. Ahilik Bursasız, Bursa Ahiliksiz olmaz.

Tarihi hanlar ve çarşı merkez olmak üzere Bursa’nın her türlü ticari ve kültürel faaliyeti Ahilik bakışı da göz önünde bulundurularak zenginleştirilmelidir.

Tarihi hanlar bölgesinde, Bursa’nın Ahilik geçmişinin de resmedildiği, beraberinde esnaf ve sanatkârın sosyal, manevi ve iktisadi açıdan bilgilendirileceği, belli etkinliklerin içinde yapılabileceği, fazla büyük olmayan fakat fonksiyonel bir mekân oluşturulmalıdır.

Bursa yıllar sonra Ahilikle yeniden buluşmalı ve kucaklaşmalıdır.

Bursa’nın, Ahilik üzerinden güçlenen sosyoekonomik yapısıyla başkent oluşu ve bunu uzun yıllar sürdürmesi göz önünde bulundurularak ulusal düzeydeki Ahilik etkinliklerinde Bursa hak ettiği şekilde temsil edilmelidir.

Ahilik anlayışı doğrultusunda; “Bayrağın dalgalanması, Ezanın yankılanması” çerçevesinde ticari hayat şekillendirilmeli, düzenlenmelidir.

Ahi Hasan ismi belli bulvar, cadde ve mahallelere verilmeli ve bu kahraman ve bilge kişilik ismiyle yaşatılmalıdır.

Ahilik konusunu da kapsayan, esnaf-sanatkârlık, girişimcilik ve küçük işletmelere yönelik paneller ve sempozyumlar düzenlenmelidir.

Bursa Esnaf ve Sanayi Odaları Birliği, Bursa Teknik Üniversitesi, Ticaret İl Müdürlüğü ve İl Kültür Müdürlüğü iş birliğiyle farklı organizasyonlar gerçekleştirilmelidir.

Ahilik Enstitüsü veya Araştırma Merkezi kurulmalıdır.

Ahilik Teşkilatının günümüz yansıması olarak özellikle Esnaf Sanatkâr Odaları Birliği ve bir yönüyle Ticaret ve Sanayi Odalarının fonksiyonerlikleri güçlendirilmelidir.

Mevcut esnaf ve sanatkârın güçlendirilmesi, varlığını güçlü biçimde devam ettirebilmesini göz önünde bulunduran bir anlayış hâkim kılınmalı, mevzuat ve diğer düzenlemeler buna göre şekillenmelidir.

Bakıldığında mevcut esnaf yapılanmasında erdem ve ahlâk öğretisinin gereğince yer bulamadığı değerlendirilmektedir. Buna ilişkin çalışmalar başlatılabilir. Bu kapsamda İslâm ekonomisi mentorluğu hizmeti verilebilir. Beraberinde manevi danışmanlık sunulabilir.

Esnafın gün içinde ve iş sonrası dinlenebileceği, bir araya gelebileceği gerek istişare gerekse sosyalleşmeye fırsat veren yapılar oluşturulmalı, etkinlikler gerçekleştirilmelidir.

Nihayet dijitalleşmeye ilgisiz, yapay zekâdan bihaber Ahiliği konuşamayız. Dijital dönüşümde firmaları ve özellikle esnaf ve sanatkârı nelerin beklediğini, yapay zekâ karşısında en güçlü konuma sahip esnaf ve sanatkârlığın konuyu nasıl ele alması gerektiğini iyi irdelemek, sektör, süreç ve prosedürler düzeyinde detaylı olarak çalışmak gerekmektedir.










26 Eylül 2024