Ticaret, ürünlerin ekonomik değer taşıyan başka varlıklarla değiştirilmesi, alışı ve satışı anlamında kullanılmaktadır.
Uluslararası ticaret, uluslararası sınırlar ve bölgeler arasında yapılan mal ve hizmet ticaretidir. Ülkeler arasında kaynakların eşit dağılmamış olması, bilgi ve teknoloji düzeyindeki farklılıklar uluslararası ticaretin temel nedenleri olup günümüzde iletişim ve ulaşımda yaşanan gelişmeler dünyayı küçük bir küresel Pazar haline getirmiştir
Küreselleşme nedeniyle tüm dünya büyük bir pazara dönüşmekte ve ülkeler sadece kendi iç pazarlarına yönelik ticaret yapmakla kalmayıp diğer ülkelerle de ticari faaliyetlere yönelmektedir.
Lojistik, taşıma konusu tüm varlıkların, bizzat insanın ihtiyaç duyulan yerde ve istenen zamanda var olabilmesi için gerekli süreçlerin planlı bir biçimde organize edilmesidir. Lojistik, tedarik ve teslimat süreçlerini zorunlu olarak gerçekleştiren işletmeler için vazgeçilemez bir uygulamadır.
Lojistik, tüm sektörlerin yan sektörü olarak hizmet sunma gibi önemli bir işlevi yerine getirmek yanında, büyüklük ve benzer iş yapma usulleri itibariyle kendisi de sektörel bir yapıya kavuşmuştur.
Dünyadaki toplam iş hacminin % 30’unu dış ticaret, % 25’ini ise lojistik sektörü oluşturmaktadır. Uluslararası ticaret ve lojistik sektörlerinin, 2023’de dünyada ve Türkiye’de yapılan yatırımlarla kayda değer büyüme sağlamaları hedeflenmektedir. Türkiye’nin 2023 yılı için 500 Milyar Dolarlık dış ticaret hedefiyle beraber lojistik sektöründeki yatırımların hızlı şekilde artması beklenmektedir.
Bu gelişmeler ışığında uluslararası ticaret ve lojistik, artan önemi dolayısıyla geleceğin mesleklerinden biri olarak gösterilmektedir.
Güçlü akademisyen kadrosunu Bursa’nın uluslararası ticaret ve lojistik alt yapısıyla bütünleştiren bölümümüz, çağımızın gerekleri ve sektörün beklentileri doğrultusunda yetiştirdiği seçkin öğrencilerimizi, daha eğitim döneminde sektörle buluşturmakta ve %100 istihdam hedefiyle ülkemizin bu alanda ilk sıradaki bölümü olma iddiasını kararlılıkla sürdürmektedir.