Doç. Dr. Çelenk: Toplumsal Kabulün Anahtarı Mezhepler
Yazı Fontu

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi (İTBF) İnsan ve Toplum Bilimleri Konferanslarının bu haftaki konuşmacısı Doç. Dr. Mehmet Çelenk oldu. İTBF’nin 2023- 2024 Akademik Yılı boyunca her hafta çarşamba günleri farklı konu ve konuşmacıların katılımları ile gerçekleştirmeyi planladığı İnsan ve Toplum Bilimleri Konferanslarında bu hafta, Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Çelenk “Ortadoğu’da Mezhep Ajandaları ve Kamusal Alana Etkileri”  başlıklı sunumunu yaptı.


İTBF Uluslararası İlişkiler Bölümü tarafından organize edilen konferans, BTÜ Yıldırım Bayezid Yerleşkesi Kırmızı Salon’da gerçekleşti. Konferansa BTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Barış Tamer Tonguç, İTBF Dekanı Prof. Dr. Ahmet Zeki Ünal, Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Gökhan Özkan, akademik ve idari personel ile birlikte öğrenciler katıldı.


Çelenk, konferansına mezheplerin tüm dinlerde bulunduğunu söyleyerek başladı. Mezheplerin bireylerin mensubu olduğu dini anlama, algılama, yorumlama ve yaşam biçimi oluşturmak fonksiyonlarını üstlendiğini belirtti. Katılımcıların ilgi ile takip ettikleri konuşmasında mezhepleri anlamak için sadece kelam ve fıkıh ilimlerinin yeterli olmadığını ifade eden Çelenk, mezheplere tarihsel, sosyo-kültürel hatta coğrafi bir olgu olarak bakmak gerektiğini de kaydetti.


Mehmet Çelenk konferansın devamında mezheplerin yaşanılan coğrafyaya, ülkeye, toplumsal yaşam biçimine hatta ülkenin siyasi yapısına göre bireyin topluma aidiyet geliştirmesi ve topluma kabulünde önemli bir araç olduğunun altını çizdi. Bireyin topluma kabulünde anahtar rolü üstlenen mezheplerin bu özellikleri ile kamusal alanda etkili olduğunu aktaran Çelenk, bu açıdan bakıldığında toplumdaki mezhep bilincinin ortadan kalkmayacağını belirterek sözlerine son verdi.


BUÜ İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Çelenk’e, BTÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Konferansları kapsamında sunduğu “Ortadoğu’da Mezhep Ajandaları ve Kamusal Alana Etkileri“ başlıklı sunumunun sonrasında, Rektör yardımcısı Prof. Dr. Barış Tamer Tonguç teşekkür belgesi takdim etti.

07 Kasım 2023