Sömürgecilik Karşıtı Sufi Direnişleri, İTBF Konferansında Konuşuldu
Yazı Fontu

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Konferansları bu hafta Dr. Takyetttin Karakaya’nın sunumu ile devam etti. İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi’nin (İTBF) düzenlediği konferans serisinin bu bölümünde konuşmacı Dr. Takyetttin Karakaya’nın konusu ‘’Sömürgecilik Karşıtı Sufi Direniş ve Başlıca Nitelikleri’’ oldu.


Organizasyonu İTBF Uluslararası İlişkiler Bölümü tarafından üstlenilen etkinlik, BTÜ Yıldırım Bayezid Yerleşkesi Kırmızı Salon’da gerçekleşti. Konferansa BTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Barış Tamer Tonguç, İTBF Dekanı Prof. Dr. Ahmet Zeki Ünal, Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gökhan Özkan, akademik ve idari personel ile birlikte öğrenciler katıldı.


Dr. Takyetttin Karakaya, konferansına sömürgeciliğe karşı faaliyete girişen Sufi grupların hareket noktasının Amr b. Osman El-Mekki’nin bir tasavvuf tanımlaması olduğunu kaydederek başladı. Bu tanımlamanın ‘’Tasavvuf, kulun her vakitte, o vakit içinde işlenmesi en uygun olan amelle uğraşmasıdır’’ tanımlaması olduğunu söyledi. Dr. Karakaya, sömürgeciliğe karşı Sufi grupların Hindistan, Kafkaslar, Kuzey Nijerya, Cezayir, Libya, Senegal, Mali ve Sudan’da direniş hareketleri yürüttüğünü belirtti.


Karakaya, konuşmasında sömürgecilik karşıtı tasavvufi hareketlerin pek çok ortak özelliklerinin olduğunu, sömürünün kaynağı olarak Batı dünyasını gördüklerini ve bu bakış açısının Batı karşıtı bir niteliğe sahip olmalarına da neden olduğunu ifade etti.


Bireysel ya da yerel değil, topyekûn bir kurtuluş amacı taşıdıklarını ve düşmanla mücadelede başarısız olunması durumunda boyun eğmek yerine, başka İslam topraklarına Hicret etme düşüncesine sahip olduklarını ifade ederek sözlerine son verdi.


Dr. Takyetttin Karakaya’ya, İnsan ve Toplum Bilimleri Konferanslarında gerçekleştirdiği ’Sömürgecilik Karşıtı Sufi Direniş ve Başlıca Nitelikleri’ başlıklı sunumunun ardından, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Barış Tamer Tonguç tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.

20 Kasım 2023